Europski apel protiv revizionizma u Hrvatskoj

Europski antirasistički pokret – EGAM (European Grassroots Antiracist Movement), Inicijativa mladih za ljudska prava i Kulturnjaci2016 zajedno su inicirali europski apel protiv revizionizma u Vladi RH koji su svojim potpisom podržale brojne utjecajne osobe iz europskog i svjetskog intelektualnog, kulturnog i političkog miljea.

Ovaj apel je upućen s jednostavnom porukom: revizionizam i relativizacija povijesnih kršenja ljudskih prava, te zločinačkih ideologija i režima koji su do tih kršenja doveli neprihvatljivi su u kontekstu europske demokracije.

Suvremena je Europa izgrađena na iskustvu shvaćanja da ideologije jednoumlja, isključivosti i nacionalizma donose podjele i stradanja, a proces ujedinjenja Europe je pokrenut upravo kako bi takve podjele i stradanja u budućnosti bila spriječena. Stoga, zajednička nam je civilizacijska odgovornost neprestano upozoravati na opasnost koju takve ideologije i stavovi donose, gdje god i kada kod se pojave.

Upravo su s tom mišlju iza ovog apela stali neki od najistaknutijih intelektualaca iz Europe i svijeta: Benjamin Abtan, predsjednik EGAM-a; Beate i Serge Klarsfeld, počasni veleposlanici i specijalni izvjestitelji UNESCO-a za obrazovanje o Holokaustu i prevenciju genocida; Kim Campbell, bivša premijerka Kanade i predsjednica Svjetskog pokreta za demokraciju; Dario Fo, laureat Nobelove nagrade za književnost te filozofi, povjesničari i profesori kao što su: Etienne Balibar, Alain Finkelkraut, Frédéric Encel, Alice Tajchman, Toni Negri, Gayatri Chakravorty Spivak, Chantal Mouffe, Saskia Sasse, Judith Butler i mnogi drugi.

Apel smo uputili na sve najznačajnije političke i institucionalne adrese, uključujući Hrvatski sabor, Vladu i Ured predsjednice, s nadom da će njegov sadržaj pridonijeti tome da političko vodstvo u Hrvatskoj shvati kako mora hitno započeti s promjenama svojih političkih praksi i diskursa, te politiku koju vodi uskladiti s temeljnim demokratskim vrijednostima.

Najznačajniji pokazatelj legitimiranja prakse revizionizma u Vladi RH zasigurno je imenovanje Zlatka Hasanbegovića ministrom kulture, i ono vrlo jasno upućuje na ideološku paradigmu i praksu vlade u cjelini. Stoga ovim apelom upozoravamo na problem širi od jednog ministra i jednog ministarstva, te zahtijevamo potpuno i jasno odbacivanje politike revizionizma i relativizacije kao programskog načela vlade, gdje smjenu ministra Hasanbegovića vidimo kao prvi korak u tom procesu.

Podsjećamo, prilikom imenovanja nove Vlade, EGAM i Inicijativa mladih za ljudska prava uputili su tada mandataru Tihomiru Oreškoviću otvoreno pismo koje je supotpisalo preko 30 organizacija za ljudska prava iz Europe, a kojim je traženo da povuče prijedlog imenovanja Hasanbegovića ministrom kulture. Odmah po imenovanju, inicijativa Kulturnjaci2016 pokrenula je peticiju koju je do danas potpisalo više od 4500 ljudi iz Hrvatske i inozemstva, uključujući brojne istaknute umjetnice i umjetnike, te kulturne radnike i radnice.

Od zahtjeva za smjenom Hasanbegovića i odbacivanjem politike revizionizma i relativizacije nećemo odustati. Ovim putem najavljujemo kako ćemo, između ostalih aktivnosti, krajem lipnja organizirati izlaganja nekih od istaknutih potpisnika ovog apela u Zagrebu.

Apel možete pročitati ovdje.